Radhustak

För dig som planerar en takomläggning

Att lägga om taket kan vara nödvändigt för att undvika vattenläckor och att taket skadas med en takomläggning göteborg. Du kan behöva byta ut taket för att delar av det har börjat gå sönder. Men sedan kan du också vilja lägga om taket för att det helt enkelt kommer att se snyggare ut. Om du har tänkt att lägga om taket inom en snar framtid kan det här inlägget vara av intresse. Här nedan kan du läsa mer om saker som är bra att tänka på inför din takomläggning.

Gör det i tid
Många skjuter upp att åtgärda taket eftersom de tänker att de kan ta det sen. En annan anledning till varför många skjuter upp det är på grund av ekonomin. Men det är viktigt att du lägger nytt tak så snart som du märkt att taket har problem för att skadorna inte ska bli ännu mer omfattande, vilket i sin tur kommer att kosta dig mer i både tid och pengar. Därför är det viktigt att du lägger om taket så snart du kan.

Lägg upp en budget
Att lägga ett nytt tak kommer att kosta hur du än gör. Men du kan komma något billigare undan om du gör det själv och väljer ett billigare material. Men det kan också vara nödvändigt att anlita en takläggare om du inte är händig och har de rätta verktygen. En takomläggning kan kosta allt från 50 000 till 100 000 kronor. Men det kan kosta både mer och mindre. Därför ska du göra en överslagsrä

Tak i byar

kning och räkna ihop hur mycket takomläggningen kan kosta, även kostnad för takskottning. Räkna in huruvida du behöver anlita en takläggare eller inte. När du vet ungefär hur mycket takomläggningen kommer kosta kan du göra upp en budget och sparplaner så att du får råd att lägga om taket.

Val av tak
Det finns olika sorters takmaterial att välja bland. Det kan vara bra att välja ett likadant tak som du redan har. Har du till exempel ett tak av betongpannor kan du välja det. Men om du vill förnya taket helt och hållet kan du välja ett annat material. Det viktigaste är att du tar hänsyn till takets form. Har taket till exempel en lägre lutning kan det passa bra med plåttak, papp eller betongpannor.

Om du ändå ska köpa nytt tak kan det vara värt att överväga att installera solceller. Då blir elräkningen något lägre och det är ett bättre alternativ för klimatet.

Underarbete
Har du bestämt dig för att lägga taket själv är det viktigt att du också tänker på att även lägga om undertaket. Undertaket är oftast det som först går sönder och därför ska du lägga ett nytt undertak. Underarbetet är också viktigt för takets stabilitet.